piątek, 13 września 2013

Pieprzna zupa kurkowa z dynią


Szybka, pikantna, rozgrzewająca i jakże jesienna : kurkowa z dynią i białym pieprzem. Zupa konieczna do ugotowania we wrześniu.

 
 
Na kurkową musimy kupić :
 
- ok 300g kurek
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka naciowa
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- biały i czarny pieprz ( najlepiej w młynku)
- 2 łyżki masła
- sól
- tymianek ( może być suszony)
- śmietana : miły akcent, ale nie jest konieczny
 


Najpierw nastawiamy wywar : marchewkę z pietruszką, zielem angielskim i liśćmi laurowymi zalewamy wodą ( ok 1,5 litra) i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie dokładnie płuczemy i czyścimy kurki. Większe grzyby kroimy na kawałki. Dynię kroimy w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na niej cebulę, pod koniec dorzucamy kurki i dusimy razem z cebulą doprawiając białym i czarnym pieprzem.

Z wywaru wyciągamy marchewkę, pietruszkę i przyprawy. Korzenie ścieramy na tarce i dodajemy z powrotem do wywaru. Wrzucamy również kurki z cebula i dynię.  Gotujemy aż dynia zmięknie.

Teraz doprawiamy : tymiankiem, solą, białym i czarnym pieprzem ( ilość zależy od gustu), drugą łyżką masła, czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

Podajemy z pietruchą ; dla miłośników z łyżką śmietany.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz