piątek, 13 września 2013

Tarta malinowa z mascarpone


Mega szybka tarta. Wręcz ekspresowa. Musimy mieć:

Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 kostka bardzo zimnego masła
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli

Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy razem, dodajemy zimne masło pokrojone w małe kostki i ugniatamy ciasto. Jeśli jest za mało elastyczne, dosypujemy jeszcze mąki. Lepimy kulę i wsadzamy ją do lodówki.



Na masę:
- 1 małe opakowanie mascarpone
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki śmietanki- kremówki
- laska wanilii / ekstrakt waniliowy
- maliny

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę ; dodajemy mascarpone i śmietankę i miksujemy aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą masy. Ziarenka wanilii wyciągamy nożem i doprawiamy nimi nadzienie tarty.

Tartownice smarujemy porządnie masłem i wykładamy ciasto. Podpiekamy delikatnie a następnie wylewamy masę. Pieczemy aż masa się zetnie.

Polecam na czas pieczenia zakryć tartę folią, żeby nie zbrązowiła się ...tak jak u mnie  ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz