środa, 27 listopada 2013

Limonkowy łosoś z grillowanym fenkułem.


Jeśli ktoś nie wie, jak zacząć swoja przygodę z fenkułem, proponuję ten przepis.  Dzięki marynowaniu w soku z limonki i grillowaniu, fenkuł jest miękki a nuta anyżu tylko lekko wyczuwalna.
 
 
Będziemy potrzebowali : 2 dzwonki łososia , 2 fenkuły ( wybieramy te z dużą ilością koperku), 1 limonka, oliwa, sól.



Fenkułu przekrajamy na "ósemki" odkrajamy koperek, solimy, nacieramy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy na pół godziny. To samo robimy z łososiem.

 


Łososia grillujemy , podobnie fenkuły.



Ugrillowane fenkuły układamy na talerzu, posypujemy startą skórką z drugiej
limonki i skrapiamy oliwą.



Układamy na nich łososia ; całość jeszcze skrapiamy sokiem z limonki.


2 komentarze: