sobota, 23 listopada 2013

Omlety szpinakowe z wędzonym łososiem.

Takie trochę przerobione sushi. Albo rolada. Nie ważne co - jest dobre. I proste.

Musimy mieć :
- 4 jajka
- szklankę rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku
- naturalny serek kanapkowy
- wędzonego łososia
- cytryna, sól , pieprz, gałka muszkatołowa.
- brytfannę, rękaw lub papier do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, szpinak i doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Brytfannę wykładamy rozciętym rękawem lub papierem - polecam rękaw, gdyż idealnie przylega do brzegów. Wylewamy masę i pieczemy w temperaturze ok 180 stopni. Koniecznie przykryjmy folią , bo się zbyt spiecze od góry.

Wyciągamy, studzimy. Delikatnie przekładamy placek na blat i ściągamy folię. Smarujemy grubą warstwą serka i układamy łososia. Pieprzymy. Zwijamy. Skrapiamy cytryną.

1 komentarz: